Tuesday, November 23, 2010

Boka Robben Island + Taffelberget hemifrån


Väl i Kapstaden vill man absolut inte missa ett besök till dessa 2 historiska platser!
De är dock de 2 populäraste besöksmålen så det kan vara lite krångligt eller framförallt tidsödande att skaffa biljetter väl här på plats! Många tänker sig en tripp till Robben Island som slutkläm på sin resa, sedan upptäcker man att det är fullbokat de nästa 3 dagarna..! Kan vara lite trist!
Det finns dock som ofta en väldigt smidig lösning på problemet! -Internet!
Det är bara att gå in på http://www.webtickets.co.za där bokar du både Taffelberget samt Robben Island!
Taffelbergets kabinbanebiljett R170 är öppen i 14 dagar från det datum du väljer! Samt även återsäljbar mot en avgift på R10 (Den kostar dessutom R10 mindre att köpa online)
Du får fortsatt köa till kabinbanan men kan hoppa över den ibland timmeslånga kön för att köpa biljetterna! Väldigt många har ett besök på bergets topp som det första på sin dagsagenda så särskilt på förmiddagen kan där bli långa köer..
Se lite mera info på länkarna nedan:
Robben Island
Taffelberget

Monday, November 22, 2010

Storleken har betydelse...


Vad jag märkt på flera av gästernas kommentarer, så har faktiskt storleken betydelse!
Som svensk är man ju regel lite längre än gemene sydafrikan och har man rest runt och bott på lite olika boenden så uppskattar många som kommer hit att inte behöva ha fötterna dinglandes 10 cm utanför madrassen! Vi har nämligen "extra length beds" Vilket innebär att de istället för standardmåttet 190cm är 200cm långa. Samt även den lilla finessen att ha bäddmadrass uppskattas!
Vilka inte fanns att köpa som sådana men som tur kan man köpa "eggboxfoam" av ett företag som säljer foam (skumgummi) i alla former & storlekar! Nöden är uppfinningens moder! :-)
I Kapstaden med allt som finns att uppleva! Uppskattas skön sömn särskilt för kunna maxa semestern och hinna med så mycket som möjligt!

Wednesday, November 17, 2010

Fotbollsfeber i stan igen!!

Ikväll möter Sydafrikas, landslag Bafana Bafana USAs landslag i en vänskapsmatch på Grenpoint stadium! USA har den bättre statistiken av tidigare möten men med det glädjande beskedet att alla 50 000 biljetter gått åt som smör i solsken, finns iaf starkt publikstöd!
Det har även funnits lite farhågor om att den nybyggda toppfina stadion skall bli som ett väldigt VM spöke som ekar tom och bara slukar pengar i underhåll.. Så desto roligare att alla biljetter gått åt och att stadion på nytt fyllts!
I sann gammal VM feberanda så har Vuvuzelorna ljudit hela kvällen samt stämningen varit på topp på stans gator och torg! När jag går omkring på stan bland alla fotbollfans så sköljs jag över av riktigt sköna flashbacks från i vintras när det var VM!
Synd att biljetterna gick åt så fort att man själv inte hann köpa..

Tuesday, November 16, 2010

Den mördade svenskan!

Som de flesta antagligen har läst så blev en ung kvinna på smekmånad mördad här i Kapstaden i lördagskväll! Fruktansvärt tragiskt samt otroligt onödigt!
Måste bara påpeka att den beklagligt höga mordstatistik som Sydafrika trots allt har, i huvudsak utspelas i kåkstäderna, som väldigt ofta rör sig om gäng uppgörelser!
Alla medier är inte så duktiga på att klargöra var det hela hände men det hände alltså ute i en kåkstad/slumområde!
De flesta av mina vita sydafrikanska kompisar har aldrig satt sin fot i en kåkstad överhuvudtaget..
Som turist tycker jag absolut att man skall se till att besöka dessa kåkstäder men enbart med auktoriserad guide och det dagtid!
Punkt slut!
Sydafrika/Kapstaden är ett otroligt resmål men som alla storstäder finns det områden man skall undvika, särskilt nattetid!
Jag hoppas verkligen att den här hemska händelsen inte skall avskräcka folk från att upptäcka denna underbara stad! Under mina 9 år här har jag aldrig känt mig otrygg och endast förlorat pengar en gång, då jag blev avlurad dem av en amerikan..
Jag var själv ute i Khayelicha idag med gäster och skall i morgon ut igen med 44 nya gäster.
Sänder mina tankar till de stackars sörjande!

Tuesday, November 9, 2010

Härliga kåkstaden



Igår var det dags för första kåkstadsturen för säsongen, tänk trots avsaknaden av "riktiga" hus och all den materiella standard man själv ställer som krav! Vilken social gemenskap samt otrolig glädje det finns där!
Har inte varit där på 3 månader nu och stora famnen och breda leenden överallt..
Började i vanlig ordning med att åka förbi Philani (som jobbar mot undernäring bland barn) där vi bjöds på värsta dansshowen av 5-6 åringarna med mowes som jag inte ens sett på MTV! :)



Sedan avslutade vi med ett besök hos Bosissa, en ung Xhosa kvinna som bor i ett ovanligt välstädat plåtskjul/ shack som berättar väldigt intressant om sitt liv och deras annorlunda kultur samt stolta traditioner! Ibland bjuds man även på en avslutande sång av Maria Makebe.

Monday, November 8, 2010

Godahoppsudden med extra knorr!

Då var guidesäsongen också i full gång, Guesthouset är fullbokat sedan ett tag och turerna har börjat rulla som vanligt. Vid mitt andra besök ut till Godahoppsudden nu igår så tillät vädret äntligen att jag kunde gå ner med några av gästerna till Diaz Beach vid Godahoppsudden och ta ett efterlängtat dopp!
Den stranden är verkligen lite av en favorit, med väldigt mycket Robinson Cruise känsla!!
Trots att den ligger så nära det välbesökta fyrhuset och Godahoppsudden är det väldigt få som gör sig mödan att gå hela vägen dit ner.
Det är iofs inte rekommenderat att simma där, men man kan ju alltid doppa sig lite i de mäktiga vågorna!!
Annars så var det en fin tur i övrigt, med det obligatoriska pingvinstoppet i Simonstown som alltid är lika uppskattat! Sedan var vi lyckliga att se val, Sydkapare vid flera tillfällen. De brukar finnas i överflöd längs kusten från juli tom november. Men alltid lika mäktigt att se dessa 80 tons kolosser på så pass nära håll!
Lite extra spännande blev det också när det under picknicken nere vid havet kom en flock babianer springandes, men som tur var är slangbällan alltid med.. :

Wednesday, November 3, 2010

Baggis flyga med bebis!

Var som sagt lite orolig inför att flyga med lilla Leah, tar ju trots allt nästan ett dygn från dörr till dörr..! Samt hur tryckutjämnar en 2 månaders bebis? Hade efter tips laddat med bebis peltorkåpor mm Visade sig vara ganska obefoga oro! Såg till att hon fick amma eller dricka flaska OM hon var vaken!? Så var tryckutjämningen inget problem. Personalen var dessutom väldigt förstående och hjälpsam. OK första take off och landningen grät hon en skvätt men däremellan sov hon gott till planets skakningar och bullrande, sedan vakna stunder, satt hon mest och flirtade med folk i toalett kön.. :D När bälteslampan lyste skulle även hon sitta upprätt i knät och vara fastspänd i ett litet midjebälte som kopplades till ett av våra.
"Babybjörnen" (bärsele för bebisar) visade sig vara ovärderlig, för att ta sig av och på planet samt under transiten. Sedan att givetvis inte ha för mycket annat handbagage att släpa på. Annars bara positiva erfarenheter av att flyga med mindre, ännu ej krypandes bebisar.